I den siste tiden har trenden #quietquitting spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier.

Betegnelsen quiet quitter henviser til en ansatt som kun gjør det som står i stillingsbeskrivelsen.

Jeg vil advare mot at du ukritisk kaster deg på denne trenden.

Quiet quitting demper verdiskapningen, forsurer forholdet til arbeidsgiver og stikker kjepper i hjulene for et godt samarbeidsklima på arbeidsplassen. Tenk også over at ni av ti virksomheter i Norge er små og mellomstore, hvor arbeidsgiver og ansatte jobber skulder ved skulder for å oppnå verdiskapning.

I slike virksomheter er arbeidsgiver ofte helt avhengig av at ansatte yter noe ekstra i perioder.

Som en quiet quitter gjør du utvilsomt noe rett.

Balanse mellom jobb og fritid er viktig, for lange arbeidsdager og et uklart skille mellom jobb og fritid kan være helseskadelig og gå utover familie og ditt sosiale liv.

I arbeidsmiljøloven har vi allerede arbeidstidsbestemmelser som balanserer behovet for at arbeidskraften blir benyttet på en effektiv måte, og at de ansatte ikke utsettes for unødige helsemessige og sosiale belastninger ved for lange arbeidsdager.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Rammen for å beskytte deg ligger der, men som ansatt er det viktig at du fører opp de timene du faktisk jobber, og at du krever overtidsbetaling der du er nødt til å arbeide utover lovens alminnelige arbeidstid.

Behovet for quiet quitting er med andre ord langt større i land som ikke har de samme grensene for arbeidstid som i Norge.

Her til lands har vi en rekke ordninger som legger til rette for et fleksibelt arbeidsliv. Dersom du har nedsatt arbeidsevne har arbeidsgiver en vidtgående plikt til å tilrettelegge slik at du kan beholde arbeidet. Rett til redusert arbeidstid, rause permisjonsordninger, og gjennomsnittsberegning av arbeidstid - det vil si at du kan arbeide mer i perioder og tilsvarende ha fri i andre perioder - er andre eksempler.

Flere og flere benytter seg av hjemmekontor og det oppleves som et fleksibilitetsgode hos de ansatte.

Quiet quitting er med andre ord ikke den mest naturlige løsningen for work- life balance. En samtale med sjefen vil være langt mer fruktbart.

Sjefen bestemmer

Mange arbeidsavtaler og stillingsinstrukser er imidlertid vagt utformet, og det er ofte uklart hva du som ansatt er forpliktet til å gjøre.

Mange quiet quitters tenker derfor at de de står friere til å gjøre hva de vil i arbeidstiden enn det de egentlig kan.

Innenfor rammen av arbeidsavtalen, der lov eller tariffavtale ikke legger begrensninger, og der arbeidsgiver har en saklig begrunnelse for beslutningen, er det arbeidsgiver som har rett til å lede, kontrollere og fordele arbeidet, den såkalte styringsretten.

Innenfor rammen av arbeidsforholdet er det sjefen som bestemmer hva du skal gjøre i arbeidstiden, og arbeidsgiver har rett til å gi deg rimelige og nødvendige instrukser.

Der du nekter å etterkomme slike rettmessige ordre, kan arbeidsgiver reagere med eksempelvis å gi deg advarsel, gå til oppsigelse og i de mest alvorlige tilfelle gi deg avskjed.

Quiet quitting svekker tillitsforhold.

Les mer fra Norsk debatt

Det er også verdt å tenke på at ethvert arbeidsforhold er basert på en gjensidig tillit mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Quiet quitting kan rokke ved denne tilliten ved at arbeidsgiver blir usikker på om du faktisk gjør jobben din.

For å bøte på denne usikkerheten vil sjefen din måtte be om flere rapporteringer, legge opp til tettere møtevirksomhet og ha behov for hyppigere statusoppdateringer.

Et arbeidsforhold preget av mistillit er ikke ønskelig for noen av partene.

Vær en god kollega!

Skulle du ennå ikke være overbevist om at quiet quitting ikke er en farbar vei, tenk på dine kollegaer og arbeidsmiljøet.

Om du reduserer arbeidsinnsatsen til et minimum, vil andre måtte bære børen din, kanskje på bekostning av deres egen helse, familie og fritid.

Hvordan skal vi utvikle et godt samarbeidsklima, dersom alle sitter på hver sin tue der samarbeid ikke er løftet opp i stillingsbeskrivelsen?

Ikke vær en quiet quitter! Ta en prat med sjefen i stedet og støtt opp under det tillitsforholdet som alle arbeidsforhold er avhengig av.