Tirsdag morgen møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) blant andre Beate Gangås, politimesteren i Oslo, på politistasjonen på Stovner.

Bakdekket for møtet er alvorlig: Over en periode på ti uker har det vært seks skyteepisoder i Oslo der til sammen åtte unge menn er skutt. Én av dem, 20 år gamle Hamse Hashi Adan, døde på sykehus etter at han ble skutt på Mortensrud 7. oktober.

De øvrige syv fornærmede er alle skadet – noen svært alvorlig, noen mindre alvorlig.

Felles for alle skytingene er at de har skjedd i det offentlige rom.

– Det er svært alvorlig at det skytes på offentlig sted. Vi skal ikke ha det sånn. Vi gjør det vi kan for å ta ut våpen. I dag har vi vist justisministeren hvordan vi jobber med dette – for å ta ut aktører som driver med kriminalitet og ta beslag i våpen, men også ramme kriminelle miljøer ved å ta ut verdier, sier Beate Gangås til Avisa Oslo.

– Oslo er en trygg by

Mandag i forrige smalt det igjen – denne gangen i en fotgjengerundergang under Fossumveien, kun et steinkast unna politistasjonen på Stovner. Da ble en tenåring truffet av et skudd i magen. Han er utenfor livsfare. Foreløpig er en 23 år gammel mann siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk.

Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker.

– I lys av hendelsene som har vært i Oslo de siste månedene, er det viktig for meg som forholdsvis ny justis- og beredskapsminister å få komme ut til oslopolitiet, for å høre om situasjonen og hvordan de jobber med disse utfordringene, sier Emilie Enger Mehl.

Hun har følgende budskap til innbyggerne i Oslo i kjølvannet av de mange skytingene:

– Det er viktig å ha med seg at Oslo er en trygg by. Dette dreier seg om konfliktlinjer i kjente kriminelle miljøer, men det er ingen grunn til at folk i Oslo ikke skal føle seg trygge, sier Mehl.

Fra politimesteren i Oslo er ønsket til den nye regjeringen tydelig:

– Vi må ha et forutsigbart ressurstilfang. På den måten har vi handlingsrommet til å finne en god balanse mellom riktig aktivitetsnivå på forebygging, patrulje og etterforskning, men også bruk av skjule metoder. Det er viktig å ha en sammenheng mellom et nært og godt nært, samtidig som vi kan samhandle med de spisse miljøene våre. Når de får lov til å virke sammen, lykkes vi, sier Gangås til Avisa Oslo.

Strid om politiposter

I etterkant av regjeringsskiftet har det igjen oppstått en diskusjon om fysisk tilstedeværelse i Oslo via såkalte politiposter i bydelene. Tidligere har justisministeren antydet overfor Avisa Oslo at sentralisering av politiet kan ha gjort det vanskeligere å drive forebyggende arbeid i bydelene.

Hun vil derfor vurdere å etablere flere politiposter, slik hennes partikollega og oslopolitiker Jan Bøhler har tatt til orde for i en årrekke.

Feil medisin, mener Sveinung Stensland, Høyres justispolitiske talsperson.

På spørsmål om flere politiposter er løsningen, svarer Gangås:

– Vi skal ha en fysisk tilstedeværelse som er hensiktsmessig. Vi er i dialog med kommunen når det gjelder å vurdere hvordan vi kan treffe best fysisk, men at flere politibygg gir større trygghet, mener vi at ikke treffer så godt i Oslo. Vi har korte avstander. Det vi trenger, er nok politifolk. Det er vår viktigste ressurs. Vi har allerede mange lokaler, men trenger dedikerte, flinke politifolk.

Skyteepisodene som ryster Oslo

Siden midten av august er åtte personer skutt i seks ulike skyteepisoder i Oslo, de fleste i østre bydeler:

Søndag kveld 15. august:

En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Det skal ikke ha vært noen relasjon mellom de involverte forut skytingen. 34-åringen blir pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Enn så lenge har han ikke forklart seg for politiet. Det er begjært en rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham da det skal være tvil om tilregneligheten hans.

Natt til onsdag 25. august:

To unge menn blir alvorlig skadet etter etter at de blir skutt i et boligstrøk på Trosterud. Siden har to menn blitt pågrepet og siktet i saken, men begge blir løslatt etter avhør da politiet mener at mistanken mot dem er svekket. Per nå er det ingen som er pågrepet i saken. Den ene fornærmede, en 19 år gammel mann, har fortalt til Dagbladet at han mener at skytingen kan ha vært rasistisk motivert. Politiet mener at ofrene kan ha vært tilfeldige.

Mandag kveld 30. august:

En mann i 20-årene blir skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet for drapsforsøk. Han erkjenner å ha løsnet skudd, men nekter straffskyld for siktelsen. Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har det vært en langvarig konflikt mellom partene i tilknytning et kriminelt belastet miljø.

Natt til lørdag 2. oktober:

En 22 år gammel mann blir skutt i et parkeringshus ved Oslo Konserthus i Munkedamsveien i sentrum. Fire personer er siktet i forbindelse med saken. Tre av dem sitter varetektsfengslet, mens politiet har uttalt at mistanken mot fjerdemann er svekket. Flere av de involverte er tidligere straffedømt, blant annet for våpenlovbrudd og for å ha skutt mot en bil på Høybråten.

Torsdag kveld 7. oktober:

20 år gamle Hamse Hashi Adan blir skutt ved Lofsrud skole på Mortensrud. Neste dag dør han av skadene på Ullevål sykehus. To uker senere blir en 40 år gammel mann pågrepet og siktet for å ha medvirket til drapet. Han sitter i varetekt. De norsk-albanske brødrene Valon (35) og Visar Avdyli (32) fra Bærum er siktet for å ha hatt en mer sentral rolle i drapet. De er begge etterlyst internasjonalt etter at de forlot Norge med fly til Pristina i Kosovo 9. oktober. Avdyli-brødrene er tidligere dømt for terrordeltakelse ved at de har tatt del i og støttet Den islamske staten (IS). De er foreløpig ikke pågrepet.

Mandag kveld 25. oktober:

En gutt i tenårene blir skutt i mageregionen like ved Stovner politistasjon. Fornærmede er utenfor livsfare. Så langt er en 23 år gammel mann pågrepet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Han sitter i dag varetektsfengslet. Samtidig utelukker ikke politiet ytterligere pågripelser i saken.

I tillegg til høstens skyteepisoder er det begått tre drap i Oslo i år der skytevåpen har vært involvert: På Røa 12. april, på Frogner 28. april og i Tordenskiolds gate i sentrum 19. juli.